De buxusmot.. en nu?

Er verschijnen steeds meer berichten over de buxusmot

Overgenomen artikel.

Buxusrups vreet tuinen kaal: ‘Het is echt een plaag’

Een gevangen rups

Iedereen met een tuin weet hoeveel uren werk erin kunnen zitten. Voor veel mensen is al dat werk de afgelopen tijd in één keer weggevaagd door de buxusrups. Binnen de kortste keren vreten ze je tuin kaal. Daarom moet je deze periode extra opletten.

De rups komt alleen voor op buxusplanten, en kan in korte tijd complete struiken kapot maken. De laatste jaren rukt de rups steeds verder op. Ook dit jaar zullen weer meer mensen er last van krijgen.

 

Het verspreidingsgebied, via waarneming.nl 

Plaag

Volgens hovenier Bart van der Veen is het echt een plaag. Hij heeft de afgelopen tijd bij flink wat tuinen een buxusstruik moeten verwijderen. Ook op Google is er een flinke toename te zien in mensen die zoeken op ‘Buxusmot’. “Het probleem is dat mensen het vaak niet meteen herkennen”, zegt Bart van der Veen. “Het valt vaak later op, en dan ben je meestal al te laat.”

Je kunt volgen Van der Veen goede middelen halen bij tuincentra, maar die moet je regelmatig en consequent opspuiten. “Eén keer spuiten is niet genoeg, je moet het twee of drie keer herhalen.”

Opnieuw inrichten

En als je het spuiten zat bent, heeft Van der Veen ook nog wel een tip: “Je kunt de buxussen vervangen door de Ilex dark green. Dat is een plant die niet gevoelig is voor dat beestje en schimmels”, zegt hij. “Paleis ’t Loo is er bijvoorbeeld op overgestapt, omdat ze last hadden van de buxusmot.”

Hoe herken je de buxusrups?

“Als je de eerste tekenen ziet moet je blijven controleren. Het gaat om spinsels van rupsen, en bruine plekken in de plant. Dat is waar de plant is aangetast. Als je dan in de plant kijkt, kom je vanzelf rupsen tegen.”

Bron: Bart van der Veen, Groenbewust

 

En een tip van een van onze ATV Kweeklust leden:

Gooi geen Buxusmot-afval op de composthoop of bij het groenafval:

ook het groenafval wordt weer gecomposteerd en de buxusmot larven blijken erg lang voort te leven, zelfs na composteren.