Tuintips

Stuur je tips naar geert@bekenet.nl 

Tuintips van Theo   tuin 49                                                                         april 2016

Nu de narcissen zijn uitgebloeid is het zaak om de uitgebloeide bloemknoppen weg te halen.  Zo gaat de groei-energie van de planten niet in de vorming van zaadknoppen zitten maar gaat die energie juist naar de narcisbollen in de grond. Op die manier krijg je elk jaar meer narcissen.

foto 1foto 2foto 3

 

Tuintips van Theo   tuin 49                                                                                 maart 2016

Als u een vlinderstruik heeft kan deze nu gesnoeid worden. Neem alle scheuten terug tot op 5 tot 7,5 centimeter van het oude hout. Zo stimuleert u de vorming van krachtige scheuten die weer zullen bloeien in juli en augustus.

Onkruid wordt een steeds groter probleem na de recente zachte winters. Probeer nu al zoveel mogelijk weg te halen. Zorg met goed gereedschap dat de wortels meekomen anders is het probleem binnen de kortste keren teruggekeerd. Onderspitten van het onkruid kan, maar dan wel heel diep. Doe zoiets nooit met zevenblad: door te spitten verspreid je kleinere delen van de wortels die dan weer gaan uitgroeien tot nieuwe planten en zo wordt het probleem vergroot. Gebruik in dit geval de spitschop alleen om goed diep in de grond te kunnen steken en zodoende, zoals hiervoor al omschreven, de wortels naar boven te halen om ze te verwijderen.

Wie wel van rozen houdt maar niet van doornen zou eens een doornloze soort kunnen planten zoals de Zephirine Drouhin. Dit is een klimroos die mooi staat bij een deur of aan een hekwerk langs een pad. Graaf voor het planten een flink gat, niet om daar de plant in te laten verdwijnen maar om er een flinke hoeveelheid mest in te kunnen gooien en vooral ook veel compost voor een goede drainage. Als u een rozenplant heeft gekocht met kale wortels dan dient u bij het planten de wortels goed te spreiden. Heeft u een rozenplant aangeschaft in een pot dan haalt u de plant uit de pot en poot u hem met kluit en al. Wel verdient het aanbeveling om de wortels, die u ongetwijfeld ziet zitten langs de rand van de kluit, een beetje los te trekken om ze als het ware aan te moedigen om sneller te gaan groeien in de nieuwe grond waar u de kluit in zet. Maar of het nu een kluit is of het zijn kale wortels: het belangrijkste is dat de rozenplant ten opzichte van het grondniveau op de juiste hoogte komt te staan. Onderaan de plant zit op de stam het zogenaamde oculatiepunt. Dat is de verdikking waaruit de takken ontspringen. Omdat het oculatiepunt vorstgevoelig is moet dit zo’n vier tot vijf centimeter onder de grond komen. Verder is het een kwestie van de grond goed aandrukken. Doe dit altijd met de hiel van laars, schoen of klomp, met de punt van het schoeisel in de richting van de plant: zo voorkomt u beschadiging en wordt de plant niet direct bij de stam verstikt door al te enthousiast vaststampen. Vergeet daarna niet, zeker in het begin, om regelmatig water te geven en extra te bemesten. Dit zal de groei bespoedigen.

Tuintips van Theo      tuin 49                                                                              januari 2016

Nu ‘de vorst er overheen is gegaan’, zoals dat dan zo mooi heet, hebben we nog wat wintergroenten in de tuin staan die nu op zijn lekkerst zijn. Bijvoorbeeld boerenkool moet geplukt worden. Door de vorst zijn de melkzuren in de plant omgezet in suikers wat de smaak ten goede komt. Omdat zo’n proces door de plant zelf wordt gedaan heeft het geen zin om van tevoren boerenkoolbladeren af te plukken en in te vriezen: dat zal de smaak niet verbeteren. Omdat er in boerenkool ook veel vitamine C en E zit en bijvoorbeeld ijzer en calcium, is het een hele gezonde groente om te eten. Dat geldt natuurlijk ook voor prei: daar heb ik nog een veldje van staan.

100_6499

Het is nu een goede tijd om de fruitbomen te snoeien. Bij de wat lagere soorten die ik  heb staan (nou ja, laag….er komt altijd nog een ladder aan te pas bij het snoeien en  in de nazomer/herfst bij het oogsten) groeit het hart van de bomen al gauw dicht. Juist daar moet je zoveel mogelijk licht zien te creëren zodat de appels die daar later in het jaar gaan groeien zoveel mogelijk zon krijgen. Een ongeschreven regel is dat bij een wat grotere boom  een grotere vogel, bijvoorbeeld een duif, vrijelijk dwars door de boom moet kunnen vliegen zonder direct een tak te raken. Daar moet je dan natuurlijk wat voorstellingsvermogen bij hebben….(bij mijn bomen zal het een iets kleinere vogel moeten zijn) maar aan de andere kant, als je aan het snoeien bent en je houdt dat beeld voor ogen dan kom je toch tot een goed resultaat! Snoei niet als het vriest, snoei wel bij  droog weer. Haal vooral wat dikkere takken weg, laat jonge takken, het zogenaamde bloemhout, als het even kan intakt en let ook op de knoppen die op de takken zitten. Als ze, als het ware, op de takken staan zijn  het bloemknoppen die uiteindelijk appels worden, als ze op de takken liggen zijn het bladknoppen.