Update Oeververbinding 2022

Oeververbinding/Verstedelijking nadere update oktober 2022

 

 

 

 

Onlangs berichtten wij dat de plannen voor een oeverbinding (tunnel of brug) tussen de Esch en Feijenoord in een eindfase verkeerden. De overheid zal in principe op 10 november 2022 een voorkeursvariant bepalen.

Het gemeentebestuur van Rotterdam heeft vooruitlopend daarop al laten weten dat men kiest voor een brug met tramverbinding. De gemeenteraad is daarmee inmiddels ook akkoord. Op deze brug zouden ook auto’s en fietsen kunnen rijden. De tramverbinding leidt van station Kralingse Zoom via de Nesserdijk naar Rotterdam-Zuid en uiteindelijk naar station Zuidplein. Geen enkele van de toegangswegen voor de brug- en tunnelvarianten lopen over het terrein van Kweeklust. Meer informatie is te vinden op www.oeververbindingen.nl.

Daarnaast wil de gemeente in het gebied tussen Station Alexander en Zuidplein (A tot Z) in de periode tot 2040 zo’n 20.000 tot 30.000 woningen bouwen. Het gebied de Esch is door de gemeente als een van de verstedelijkingsgebieden aangemerkt. Burgemeester en wethouders hebben onlangs een notitie uitgebracht die een herziening inhoudt van de Rotterdamse Omgevingsvisie voor het gebied Alexander-Zuidplein (zie Van Alexander tot Zuidplein | Rotterdam.nl). Daarin staan verschillende modellen die in meer of mindere mate een bedreiging zijn voor de volkstuinen en sportverenigingen in de Esch, dus ook voor Kweeklust. Concreet zijn deze plannen nog niet, maar het is duidelijk dat deze ontwikkelingen onze vereniging kunnen gaan raken.

Daarom heeft het bestuur samen met de andere tuinverenigingen in de Esch op 18 oktober een zienswijze ingediend op deze notitie van de gemeente en bezwaar gemaakt tegen deze plannen. De tuinverenigingen krijgen daarbij steun van de hockeyvereniging Leonidas en de Joodse begraafplaats. De tekst van deze zienswijze staat op de website.

De gemeente heeft laten weten dat men op onze zienswijze zal reageren met een Nota van Antwoord. Wij verwachten dat er daarna nog een debat in de Rotterdamse gemeenteraad zal plaatsvinden. Een termijn heeft de gemeente niet genoemd. Waar mogelijk zal het bestuur zijn stem laten horen.

Het bestuur zal u vanzelfsprekend op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Het Kweeklust bestuur, 23 oktober 2022

 

Het weekblad de Havenloods heeft hier ook een pagina aan gewijd. Zie hiervoor onderstaande link:

Verlies van groene omgeving

Onderstaand .pdf bestand verwijst naar de zienswijze van de Gemeente Rotterdam omtrent de Omgevingsvisie Rotterdam Gebied Alexander – Zuidplein

181022Zienswijze op NRD ROER A tot Z volkstuinparken De Esch

Op de Facebookpagina van De Havenloods kun je een reactie achterlaten.

https://www.facebook.com/havenloods/posts/pfbid029bUL4QNjhWMkKNdLScG5ueXtcxBBiE3tgwiLJvqaE3Fp56acz8XXV6aJN14yDLjql